lördag 21 januari 2012

Sushi, hemgjord...



Finns det något godare än att göra sin egen sushi
jag fyller den bara med mina godsaker
Det jag brukar välja är gravad lax,
kokta morötter i skurna i stavar,
avacado,  crabsticks...  man väljer det man gillar

Köp hem;
(Detta finns i alla större butiker)

Sushi ris
Risvinäger
Wasabi
Noriblad
Soja
Ingefära på burk 


Risvinäger och socker blandas i riset dels för smaken men också för att hindra bakterier i riset. Sockret balanserar syran. Wasabi är en stark, näskittlande pasta på mald grön pepparrot. Den finns på tub eller som pulver och blandas då med lite vatten. Noriblad maki består av pressade blad (20X20 cm) av rostat sjögräs och säljs i paket. Sojasåsen, som man doppar sushin i, ska vara ljus japansk soja. Vanligast i Sverige är kanske Kikkoman. Använd inte mörkare kinesisk soja. Ytterliggare ett tillbehör är ”Gari”, som är sötsur, tunt skivad och inlagd ingefära. Den finns på burk. (Klicka på texten kommer du till källan)

På rispåsen står det hur man kokar riset, och hur man blandar risvinägern.
Innan man går vidare ska riset kallna.

Lägg ut noribladen på smörpapper, lägg på riset i en sträng
och det ni har valt som fyllning
rulla ihop (som rulltårta) lägg en sträng med vatten
så "klistras" kanten fast.

Det kommer att bli "rykande" åtgång på bitarna
så gör några rullar
låt rullarna vila ett tag
skiva och lägg upp på uppläggningsfat

Vid servering, häll sojan i små skålar
som ställs på faten med wasabin
Doppa sushin i sojan och wasabin... njut!



Önskar en en fortsatt skön helg
Kram Maggan

10 kommentarer:

Ewa`s Galleri sa...

Har aldrig ätit sushi, men det ser v'ldigt gott ut
ha en riktigt skön helg

MARIA I KOS sa...

Ser gott ut . Jag har aldrig ätit sushi . Men jag gillar ju lax så säkert gillar jag det .
Det är som små konstverk sushibitarna . Vad duktig du är .
Min son i Göteborg brukar ofta äta sushi på restaurang .
Här får jag ha lördagsmys själv . Maken jobbar natt kl. 18-06 .
Ha en fin kväll ♥
Kram ♥

Njut Av Livets Goda Ting sa...

Hej goa Maggan.
Jag älskar sushi men har aldrig gjort det själv... Men nu kanske man skulle prova med din vägledning :))
Ha en underbar kväll o tack för din fina titt inne hos mig.
Kram på dig
Jessica

Unknown sa...

Jag har aldrig smakat sushi då jag inbillat mig att det är rå fisk..;). Men ditt recept låter ju inte helt fel och snyggt att bjuda på.
Ha de gott, kram Ing-Britt

Zinkhjärtat ♥ sa...

Ja det är riiktigt gott med sushi men jag har aldrig provat på att göra själv!
Tycker att du är väldigt duktig - verkar avancerat:)
Stor Kram Annelie ♥

It's me sa...

Delicious !! i really like sushi...happy sunday...love ...xxx..

Rosor och Pioner sa...

Gillar inte sushi och det är ett påstående utan att ha smakat eftersom jag fått för mig att det är rå fisk.
Har kikat runt på dina bloggar, så mycket fint du gör.

Ha en fin söndag
Kram Susanne

Black Iris sa...

Åh, tack så jättemycket för receptet och dina tips..
För 10 år sedan var vi i Japan och bodde hos en Japansk familj som "gubben" känt länge. Det var en fantastisk upplevelse och mycket av maten vi fick har jag ofta längtat efter..
Nu ska här göras Suschi...

Kram Maidi

Unknown sa...

http://vindsromantik.blogspot.com/

Vilka urtjusiga ljusstakar, när de är många i samma färg men olika blir de bara så WOW!

Sushin är såå lätt att göra, och väldigt billig, godare att göra själv, man lägger dit sina favoriter.

Vad kul det ser ut med pysslet, ska försöka fundera ut något, så kanske man är med.

Kram Maggan

Lotta sa...

Detta är något som jag aldrig har provat.
Det ser alltid så vackert ut när de har gjort en massa olika varianter och lagt dem på fat.
Nu är jag ingen älskare av gravad lax och sånt. Jag föredrar räkor Mums
Så duktig du är som håller på med sånt här, för det skall inte vara det enklaste har jag sett på TV.
Kramizzzz på dig

Related Posts with Thumbnails